Helmholtz bobinleri için tel seçimi

                                                   

    Genellikle Helmholtz bobinleri yapımında yalıtkan kaplı bakır teller kullanılır. Bakır, elektriksel açıdan iyi bir iletken olup maliyeti düşük olması nedeniyle de tercih edilmektedir. Tellerin yalıtkan korumaları sayesinde de bobinler üzerinde üst üste sarılan tellerin birbiri ile teması önlenerek, güvenli bir çalışma sağlanır.

    Helmholtz bobinleri üzerinden geçecek akımın büyüklüğü, oluşturabilecekleri manyetik alanın büyüklüğü ile doğru orantılıdır. Bu nedenle, özellikle yüksek akımlarda çalışacak bobinlerde kullanılacak bakır tellerin çapı büyük olmalıdır. Çünkü, ince teller daha yüksek dirence sahip olacak ve üzerlerinden geçecek akım nedeniyle ısınma problemi meydana gelecektir. Bu nedenle, istenen manyetik alan karakteristiğine uygun kalınlıkta bir tel seçilmesi ve termal dayanıklılığı yüksek olması gereklidir.

    Özellikle yüksek frekanslarda kullanılacak Helmholtz bobinlerinde, deri etkisi oldukça önemli bir problem olarak ortaya çıkar. Bu  olumsuz durumu azaltmanın yöntemlerinden biri de litz teli kullanımıdır. Litz teli; yüksek frekans uygulamalarında kullanılan özel bir tel yapısı olup, amacı deri etkisini minimize etmek ve akım dağılımının daha homojen olmasını sağlamaktır. Litz teli yapısı, tellerin daha düşük dirençli olması ve daha iyi iletkenlik göstermesini sağlar. Bu nedenle yüksek frekanslarda çalışacak Helmholtz bobinlerinde tek bir bakır tel kullanımı yerine, birden fazla bakır tel birlikte sarılarak ideal olmasa da bir litz teli meydana getirilebilir. Bu yöntem, toplam direncin ve deri etkisinin azalmasını sağlayacaktır.