Deney sonuçları (1)-Seri rezonans yönteminde Helmholtz Bobinleri için uygun kondansatör değerlerinin belirlenmesi

    Helmholtz bobinleri ile manyetik alan oluşturabilmek için bilinen üç temel yöntem vardır. Bunlar doğrudan sürüş yöntemi, seri rezonans yöntemi ve akımla güçlendirilmiş yeni rezonans yöntemidir [1]. Doğrudan sürüş metodunun yeterli olmadığı durumlarda ikinci yöntem olarak seri rezonans metodu uygulanabilmektedir. 

Seri rezonans (LC) devreleri, kondansatör ve bobinin birbirine seri olarak bağlanmasıyla oluşan devrelerdir. Seri rezonans devrelerinde, düzeneğin çalışma frekansı seri rezonans frekansına yaklaştıkça devrenin toplam empedansı azalır ve azalan empedans neticesinde akımda artış görülür. Seri rezonans durumu, empedansın minimum akımın ise maksimum olduğu noktadır. Rezonans frekansında akım ve gerilim en yüksek değerini alır ve akım ile gerilim aynı fazdadır. Seri rezonans metodunda, Helmholtz bobinlerini rezonans durumuna getirmek için bobinlere seri olarak bir kondansatör veya kondansatör grubu bağlanır.




Seri Rezonans methodunu önceki bölümlerde detaylı olarak görmüştük. Bu kısımda ise pratikte bu yöntemin nasıl uygulandığı konusuna değiniyoruz.

Aşağıdaki çizelge, tasarlanmış tek eksenli dairesel bir Helmholtz bobinin farklı frekanslarda ölçülen toplam endüktans değerlerini göstermektedir.



KaynakKıvanç, B. 2022. Yüksek Frekanslı Helmholtz Bobin Uygulamaları için Donanım Düzeneği Tasarımı. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.


Tasarlanan bobinlerin endüktans, ölçümleri için Rohde & Schwarz HM8118 marka LCR metre kullanılmıştır. Ölçümlerin yapıldığı bu cihazın çalışma frekans aralığı (20 Hz-200 kHz) arasındadır.


                                                                                    Rohde & Schwarz HM8118 LCR Metre



                                                                           Kullanılan LCR metrenin ölçüm frekansları



Endüktans, ölçümleri sırasında; bobinlere Rohde & Schwarz marka HM8118 LCR metre cihazı ile sırasıyla; 1 kHz, 2 kHz, 3 kHz, 4 kHz, 5 kHz, 6 kHz, 7.2 kHz, 8 kHz, 9 kHz, 10 kHz, 15 kHz, 20 kHz, 25 kHz, 30 kHz, 36 kHz çalışma frekansları uygulanmıştır.

Endüktanslar hesaplandıktan sonra, çalışma frekansında rezonans durumunu sağlayacak olan kondansatörün kapasitansını belirlemek için aşağıdaki rezonans eşitliğine ihtiyaç duyulur. 







Aşağıdaki tabloda ölçülen endüktans değerlerine göre farklı frekanslarda seri rezonans durumunu sağlayacak kondansatörlerin değerleri belirlenmiştir. [0-20 kHz] arası referans alınmıştır.

                                             Düzeneğin farklı çalışma frekanslarındaki seri rezonans durumunu sağlayacak kapasitans değerleri

Kaynakça:

 Kıvanç, B. 2022. Yüksek Frekanslı Helmholtz Bobin Uygulamaları için Donanım Düzeneği Tasarımı. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.