Akımla güçlendirilmiş rezonans yöntemi

        
    Helmholtz bobinlerini sürebilmek için kullanılan, doğrudan sürüş ve seri rezonans yöntemlerini önceki bölümlerde detaylı olarak incelemiştik. Doğrudan sürüş yöntemi, frekansın ve bobin endüktansının düşük olduğu uygulamalar için kullanılan basit bir yöntemdi. Seri rezonans metodu ise, frekansın yüksek olduğu ve bobin  endüktanslarının  yüksek olduğu durumlarda kullanılan bir yöntemdi.

   Bu bölümde ise, internette araştırırken bulduğum ve oldukça kullanışlı görünen 'Akımla Güçlendirilmiş Rezonans Yöntemi' ne değineceğim. Özet olarak bu metot, kaynaktan gelen akımın Helmholtz bobinleri üzerinde iki katına çıkarılmasına olanak veren bir yöntemdir.
Bu yöntemde, seri bağlanmış Helmholtz bobinlerine paralel olarak bir kapasitör bağlanır. Bu paralel rezonans devresine seri olarak da başka bir kapasitör bağlanır. Bu seri ve paralel bağlanmış kapasitörler eşit değerdedir. Bu yöntemin devre şeması aşağıda verilmiştir.






Devrenin rezonans frekansının hesaplanması

        Rezonans durumunda toplam empedansın sanal kısmı sıfır olacağından (Img(Z)=0), yukarıdaki devre şemasındaki Img(𝑍1)+Img(𝑍2)=0 durumundaki hesaplamalar yapılarak bu devrenin rezonans frekansı hesaplanabilir.



    Yukarıdaki işlemler yapıldığında , akımla güçlendirilmiş rezonans tekniğinde hesaplanan rezonans frekansı , bir önceki metottaki (seri rezonans metodu) rezonans frekansının 1 / √2 katı olarak bulunur. Bunun nedeni kapasitör sayısının ikiye çıkmasıdır. Rezonans durumunda kullanılacak kapasitörlerin değeri de bu formül ile hesaplanır.


Bobinler üzerindeki akımın hesaplanması

    Bu metotta, oluşturulan devre üzerinde Kirchoff akım yasası ve Kirchoff voltaj yasaları uygulandığında kapasitör üzerinden gelen akımların toplanarak  bobinler üzerine sürülen akımın bu iki akımın toplamı kadar  olduğu hesaplanmış olur. Matematiksel hesabı şu şekilde yapılabilir;




             

 



Bobinler üzerindeki akımın çiftlenmesi







Kaynakça



Kıvanç, B. 2022. Yüksek Frekanslı Helmholtz Bobin Uygulamaları için Donanım Düzeneği Tasarımı. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.