Deney sonuçları (2)-Seri rezonans yönteminde Helmholtz Bobinleri için uygun kondansatörün tedariki ve düzeneğe bağlanması


Bir önceki bölümdeki tablolardan hareketle 5 kHz'de Helmholtz bobinlerini ve kondansatörleri rezonansa sokmak istediğimizde; 

Bu frekansta  rezonans için gerekli olan kapasitans değerini 10.67 nF olarak ölçmüştük. Ancak gerekli olan kapasitans değerinin yanında rezonans durumundaki kondansatörün, Helmholtz bobinleri ile eşit voltaja sahip olacağı da göz önünde bulundurulmalıdır. Bu durum tedarik edilmesi gereken kondansatörlerin yüksek voltaj dayanklılığına sahip olması gerektiği anlamına gelmektedir. Yüksek voltaj dayanıklılığı olan kapasitörlerin fiyatları yüksek ve tedarik durumu genellikle yurtdışı siteler vasıtasıyla olmaktadır.

10.67 nF değerini yakalayabilmek veya en azından yaklaşabilmek için;   2 adet 4.7 nF 1 kV gerilime dayanıklı kondansatör tedarik edilmiş ve bunlar paralel bağlanarak bir kondansatör grubu oluşturulmuştur. Oluşan bu kondansatör grubu 1 kV gerilime dayanıklı ve 9.4 nF değerindedir. Bu kondansatör grubu bobin düzeneğine seri olarak bağlanmış ve 5.1 kHz'de rezonans yakalanmıştır.


KaynakKıvanç, B. 2022. Yüksek Frekanslı Helmholtz Bobin Uygulamaları için Donanım Düzeneği Tasarımı. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.



Seri rezonans durumunu sağlamak için temin edilmiş kondansatörler kurulan donanım düzeneğinin blok şeması aşağıda gösterilmiştir.



Kaynakça:

Kıvanç, B. 2022. Yüksek Frekanslı Helmholtz Bobin Uygulamaları için Donanım Düzeneği Tasarımı. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.