Helmholtz bobinlerine akım sürebilmek için kullanılan yöntemler

        

     'Helmholtz bobinleri ile manyetik alan oluşturabilmek için bilinen üç temel yöntem vardır. Bunlar doğrudan sürüş yöntemi, seri rezonans yöntemi ve akımla güçlendirilmiş yeni rezonans yöntemidir' [1]

        Helmholtz bobinleri ile manyetik alan oluşturabilmek için ilk yöntem doğrudan sürüş yöntemidir. Oluşturulmak istenen manyetik alanın frekansı çok yüksek olmadığında ya da düzenekte kullanılan Helmholtz bobinlerinin endüktansları oldukça düşük olduğunda, sinüs sinyal jeneratörü çıkışına bağlanan bir yükselteç ile Helmholtz bobinlerine yeterli akım sürülebilir.



Sinüs dalgası ve yükselteç ile bobinlere akım sürülmesi


        Helmholtz bobinlerinin 50 Hz (çok düşük) frekanslı uniform manyetik alan oluşturma amaçlı kullanımları, bir sinüs üretecinden çıkan çok düşük frekanslı bu sinüs dalgasının bir yükselteç ile yükseltilerek bobinlere akım sürülmesine dayanmaktadır. Bir yükseltecin yeterli olmadığı durumlarda yükselteçler paralel olarak bağlanılarak da bobinlere sürülecek olan akım artırılabilir. Öte yandan, darbeli elekromanyetik alan olarak bilinen (PEMF) uygulamalarında düşük frekanslı PWM dalgaları ve Helmholtz bobinleri vasıtasıyla uniform manyetik alanlar üretilmektedir. Üretilen bu manyetik alanlar tıp dünyasında, yara iyileştirme ve kas hastalıkları tedavisi gibi amaçlarla kullanılmaktadır.


Kaynakça: 

  [1]  Yang, K.C. 2016. High Frequency Helmholtz coils generate magnetic fields. Web Sitesi:https://www.edn.com/high-frequency-helmholtz-coils-generate-magnetic-fields/

            Kıvanç, B. 2022. Yüksek Frekanslı Helmholtz Bobin Uygulamaları için Donanım Düzeneği Tasarımı. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.