Helmholtz bobinleri ile oluşturulan manyetik alanın ölçümünde dikkat edilmesi gerekenler

                                                     

    Helmholtz bobinleri ile oluşturduğumuz manyetik alanı bir Teslametre/Gaussmetre cihazı ile ölçtükten sonra, aynı noktadaki manyetik alanın bir önceki yayında bahsedilen formül yardımıyla da matematiksel hesabı yapılabilir.Bu sayede test sırasında ölçülen değer ile teorik olarak hesaplanan değer karşılaştırarak ölçümdeki belirsizlik hesaplanabilir. 

     Bu ölçümler sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Helmholtz bobinleri ile oluşturulan manyetik alanın deneysel ölçümü yapılırken test düzeneğinin ölçüm güvenilirliğinin sağlanması için, manyetik alan üreten diğer kaynaklardan uzak bir mesafede konumlandırılması gerekmektedir. Bu kaynaklar; cep telefonları, bilgisayarlar, monitörler, güç kaynakları, mikrofonlar ve hoparlörler şeklinde sıralanabilir. Bu örnekleri artırmak mümkündür. Yine ölçümü etkileyebilecek olan manyetik malzemeler de test düzeneği çevresine konulmamalıdır. Gerekli görüldüğü durumlarda bobinler bir Faraday kafesi içine yerleştirilerek bobinlerin üreteceği manyetik alan, dıştaki manyetik alanlardan korunabilir.

  Manyetik alanın ölçümünü yapacak olan Teslametre/Gaussmetre’nin de yapılacak ölçümün frekansına uygun olarak seçilmesi büyük önem arz etmektedir. Laboratuvar tipi bazı manyetik alan ölçerler genellikle düşük çalışma frekans aralığına sahiptirler. Özellikle yüksek frekanslar ve yüksek manyetik alanları ölçmek için kullanılacak bu ölçüm cihazlarının fiyatları oldukça yüksektir.


Kaynakça: 


Kıvanç, B. 2022. Yüksek Frekanslı Helmholtz Bobin Uygulamaları için Donanım Düzeneği Tasarımı. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.