Helmholtz Bobinleri Kullanım Alanları -III

III- Helmholtz bobinlerinin fizik deneylerinde kullanımı


     Fizik alanındaki bazı test uygulamaları için gerekli olan manyetik alanlar, Helmholtz bobinleri tarafından üretilerek, oluşturulan bu manyetik alanların etkisi altında elektronların davranışları incelenebilmektedir. Örneğin elektron yük/kütle (e/m) oranı, elektron demeti üzerine manyetik alan uygulanması sonucu elde edilen yörüngenin incelenmesi ile bulunabilir. 

         Helmholtz bobinleri ile sıfır Hz’den (DC) çok yüksek frekanslara kadar manyetik alan üretilebilirken öte yandan bu bobinler dünyanın manyetik alanını iptal edecek şekilde, manyetik alanların olmadığı bir ortamda deneyler yapılmasına da olanak sağlarlar.

Helmholtz bobinleri ile Dünyanın manyetik alanının sıfırlanırken, bobinlerin manyetik alanının dünyanın manyetik alanı ile aynı büyüklükte ancak zıt yönlü olması gerekmektedir. Böylece iki manyetik alan birbirini iptal ederek etkisiz hale getirirler.




Kaynakça:

        Kıvanç, B. 2022. Yüksek Frekanslı Helmholtz Bobin Uygulamaları için Donanım Düzeneği Tasarımı. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.