Helmholtz Bobinleri Kullanım Alanları -I

        Düzgün manyetik alan üretmek için kullanılan Helmholtz bobinlerinin bilim dünyasındaki kullanım alanları oldukça geniştir. İstenilen frekansta (0 Hz’den MHz’lere) manyetik alan oluşturabilme özellikleri sayesinde birçok test uygulamasında kullanılan bu bobinler ile yapılmak istenen test ve ölçüm uygulaması için gerekli frekanstaki düzgün manyetik alanlar sağlanabilir. Helmholtz bobinlerinin bilim dünyasındaki kullanım alanları; elektromanyetik girişim testleri, biyomedikal çalışmalar, fizik deneyleri ve cihaz kalibrasyonları olarak sıralanabilir.


I- Helmholtz bobinlerinin elektromanyetik girişim testlerinde kullanımı

        Günümüzde elektronik cihazların kullanımının oldukça artması sebebiyle, kullanılan bu cihazların çevredeki diğer cihazlarda bozulmalara neden olması oldukça önemli bir problemdir. Bu nedenle elektronik cihazların, çevredeki diğer cihazlarla uyum içinde çalışabilecekleri şekilde tasarlanmaları ve çevredeki elektromanyetik alan üreten kaynaklardan etkilenmemeleri gerekir. Helmholtz bobinleri istenilen büyüklükte manyetik alan oluşturabildikleri için, manyetik alanların elektronik cihazlar üzerindeki etkisini (elektronik cihazların duyarlılığını) belirlemek/test etmek amacıyla otomotiv sektöründeki EMC (elektromanyetik uyumluluk) testlerinde ve askeri alanda MIL-STD-461 testlerinde kullanılırlar.


Kaynakça:

Kıvanç, B. 2022. Yüksek Frekanslı Helmholtz Bobin Uygulamaları için Donanım Düzeneği Tasarımı. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.