Helmholtz bobinlerinin ürettiği manyetik alanların ve bobinlerin arasındaki bölgede oluşan toplam manyetik alanın gösterimi

                                                       

R yarıçapa sahip ve aralarında R kadar mesafe olacak şekilde yerleştirilen iki Helmholtz bobininin, ayrı ayrı oluşturdukları manyetik alanlar ve bobinlerin arasındaki bölgede oluşan toplam manyetik alan aşağıdaki görselde gösterilmiştir. Bu şekil üzerinde; mavi eğri birinci bobinin (𝐻1) oluşturduğu manyetik alanı, kırmızı eğri de ikinci bobinin (𝐻2) oluşturduğu manyetik alanı göstermektedir. Yeşil eğri ise, bu iki manyetik alanın birbirine eklenmesi sonucu elde edilen toplam manyetik alanı ifade etmektedir.


    Bobinlerin oluşturduğu bu manyetik alanın büyüklüğü, SI biriminde Tesla (𝑇) veya CGS biriminde Gauss (𝐺) olarak ifade edilebilir. İki Helmholtz bobininin orta noktasındaki manyetik alanın büyüklüğünün bobinlere uygulanan akım (𝐼) ve bobinlerin sarım sayısı (𝑁) ile doğru orantılı, bobinlerin yarıçapı ile de ters orantılı olduğunu önceki bölümlerde incelemiştik. Benzer şekilde, bobinlerin arasına manyetik geçirgenliği yüksek bir madde koyulması, içinde oluşabilecek manyetik alanı artıracaktır. Normalde bu değer boşluğun manyetik geçirgenlik katsayısına eşittir.



Kaynakça: 


Kıvanç, B. 2022. Yüksek Frekanslı Helmholtz Bobin Uygulamaları için Donanım Düzeneği Tasarımı. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.